Tancar
Regidoria d'Educació
Plaça Nova de la Ferreria, 2 - 07002 - Palma
tels. 971 449 447/8 - 971 449 4406
FAX: 971 449 429

Veure la Regidoria d'educació a un mapa més gran
Tancar
Suggeriments i reclamacions
Nom:
Email:
Escriu la teva suggerència
Identificació centres

Programa d'Activitats Educatives 2017-2018

Tema:  Nivell educatiu:  Nom activitat:
Tria per tipus d'activitat:     Totes Gratuïtes De pagament
Tria per disponibilitat:     Totes Per a pobles

C.01.08 / SALUT, CONSUM I CIÈNCIA / C.01 Educació per a la salut

L'escola al mercat

STARS
(0 valoracions)
  • Breu descripció de l'activitat

    Aquesta intervenció ha estat reconeguda com a model, a nivell comunitari, dins l'Estratègia de la Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat).

    En els darrers anys hi ha hagut una reducció del consum de fruita i verdura, en canvi, un augment de sobrepès i obesitat a la població infantil i juvenil, segons alguns estudis com l'Enkid i l'EPOIB. Per aquest motiu, les institucions estan fent un esforç conjunt per intentar invertir aquesta tendència.

    Aquesta activitat forma part d'un projecte amb aquest nom, el qual es va crear mitjançant un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Palma i diverses institucions de les Illes Balers: Govern de les Illes Balears mitjançant la Vicepresidència Econòmica de Promoció Empresarial i d'Ocupació i les consellerias d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Educació, Cultura i Universitats, Salut, Família i Benestar Social, Cambra de Comerç de Mallorca, Mercapalma, Associació Patronal de Majoristes de Mercapalma de fruits i productes hortícoles i Federació de Mercats Permanents de Mallorca.

    També col.laboren amb la iniciativa, l'Institut Municipal de l'Esport (IME)  i Agroilla S.A., el primer mitjançant un programa d'activitats lúdico-esportives, el qual té com a objectiu donar a conèixer diferents esports als infants i fomentar els hàbits saludables, i el segon mitjançant la fruita i verdura de temporada emprada a les activitats educatives. Les activitats lúdico-esportives es duen a terme a l'espai exterior dels mercats (sempre que e disposi d'espai adquat i dels permisos municipals pertinents).

    Amb les activitats educatives del projecte, els infants podran gaudir del mercat municipal de referència del seu barri com a punt emblemàtic d'abastiment de productes frescs, com a part de la nostra cultura a més de ser un important actiu de ssalut a la nostra ciutat.

    El projecte té diverses finalitats: 

    - Millorar els hàbits alimentaris dels més joves i en particular promoure el consum de fruites i hortalisses a més de promoure l'activitat física. Per això, s'ha decidit unir els esforços que fins ara estaven fent les institucions per separat i optimitzar l'ús de recursos, tant dels humans com dels econòmics.

    - Promoure els hàbits de consum responsables: comsum de productes locals i de temporada, com a pràctica de consum sostenible.

    - Dinamitzar el mercat i augmentar la competitivitat de tota la cadena comercial.

    - La visita consta d'un extens recorregut per les diferents seccions del mercat. A cada parada s'incideix sobre els productes de temporada a les diferents èpoques de l'any i els que són ingredients d'alguna tradició gastronómica. 

    Aquesta activitat forma part d'un projecte que reb el mateix nom "Projecte: L'escola al mercat" i del qual podeu trobar més informació clikant als següents links: www.mercapalma.es/wp-content/escola/index.htm

    Un pic que el professor responsable del grup sol·liciti l'activitat a través de la pàgina web, la tècnica municipal responsable que organitza l'activitat, contactarà amb el centre educatiu per concretar tant el mercat que es visitarà com altres detalls de la visita.

    Material didàctic: tota la documentació dirigida als centres educatius sobre el projecte i activitats educatives complementàries (voluntàries) per preparar l'activitat abans de fer-la i per complementar-la després d'haver-la fet, es pot descarregar gratuïtament a "Documents/Material didàctic/Impressos" .

    Els centres educatius que facin l'activitat podran participar als diferents concursos. Les bases les podeu descarregar a "Documents/Material diàctic/impressos".

    Amb el concurs per obtenir el Premi a l'Escola Millor Valorada es vol incentivar als centres educatius més implicats amb el projecte l'Escola al mercat i que desenvolupen projectes d'educació per a la salut en el propi centre. Es poden visualitzar els guanyadors dels darrers anys aqui.

  • Nivells educatius als quals s'adreça

    Aquesta activitat va adreçada als alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è d'educació primària.

  • Horari i lloc d'encontre

    L'activitat es du a terme a tots els mercats municipals permanents de la nostra ciutat encara que es té prioritat visitar  el mercat al qual pertany el centre educatiu. L'activitat té una durada aproximada de dues hores. La tècnica de l'Ajuntament contactarà amb el centre educatiu per acordar, mercat, hora i punt de trobada.

    Important: Normalment l'activitat es du a terme en dimecres encara que per motius d'organització aquest dia pot ser canviat per un altre.

  • Preu de l'activitat

    L'activitat és gratuïta i està dirigida per una infermera.

  • Observacions / Condicions

    Es recomana que es faci la inscripció abans del 30 de setembre.

    S'ha de fer una inscripció per grup i sessió.

    Si el centre vol participar en un trimestre concret ho ha de fer constar a les observacions i aquesta petició serà atesa sempre que sigui possible. 

    El nombre màxim d'alumnes per visita és de 30 i el mínim de 15. Un pic feta la inscripció, la tècnica municipal que dirigeix l'activitat contactarà amb el centre educatiu per concretar mercat, punt de trobada i hora.

    El professorat es responsabilitzarà del seu grup/classe i prestarà especial atenció a la cohesió del grup.

    Per a més informació i confirmació de l'inscripció podeu contactar per correu electrònic (preferentment) a:  mmpujadas@a-palma.es  (deixant el vostre nom, telèfon i assumpte del qual voleu informació) o bé telefonau a l'Àrea delegada de Sanitat i Consum i demanau per Margalida Pujadas al tel. 971 225 900 ext: 1155  


  • Documentació/Material didàctic/Impresos

    L'Escola al mercat (material alumant 3r - 4t)
    - Adreçat a: alumnes
    - Descarregar:
         activitats_alumnat_3r_4t.pdf

    L'escola al mercat (material alumnat 5 - 6)
    - Adreçat a: professors, alumnes
    - Descarregar:
         activitats_alumnat_5e_6e.pdf

    Escola al mercat (material informatiu)
    - Adreçat a: professors, alumnes, general
    - Descarregar:
         mercatsmunicipals.pdf

    Escola mercat (més informació 5 i 6)
    - Adreçat a: alumnes
    - Descarregar:
         mes_informacio.pdf

    Normes durant la visita
    - Adreçat a: professors, alumnes, general
    - Descarregar:
         normes_visita.pdf

    Autorització pares o mares
    - Adreçat a: professors, general

    Concurs Receptes Cuina Saludable
    - Adreçat a: professors, alumnes, general

    Concurs de dibuix 2012-13
    - Adreçat a: professors, alumnes, general

    Concurs de la classe millor valorada 2012-13
    - Adreçat a: professors, alumnes, general

    Fullet Guanya Salut! Menja fruites i verdures
    - Adreçat a: professors, alumnes, general
    - Descarregar:
         Guanya salut!Gana salud!.pdf

    Iman per a la gelera
    - Adreçat a: professors, alumnes, general
    - Descarregar:
         Iman gelera.pdf

    Decàleg per a una vida saludable
    - Adreçat a: professors, alumnes, general
    - Descarregar:
         Decàleg Vida Saludable.JPG

    Memòria Escola al mercat 12-13
    - Adreçat a: professors, alumnes, general

    Memoria 2013-14
    - Adreçat a: professors, general
    - Descarregar:
         memoria mercat escola 2014.pdf

    Los mercados municipales de Palma
    - Adreçat a: professors, alumnes, general
    - Descarregar:
         mercados municipales.pdf
         mercats municipals.pdf

    Objectius Activitats lúdic esportives als mercats municipals
    - Adreçat a: professors, alumnes, general