Tancar
Regidoria d'Educació
Plaça Nova de la Ferreria, 2 - 07002 - Palma
tels. 971 449 447/8 - 971 449 4406
FAX: 971 449 429

Veure la Regidoria d'educació a un mapa més gran
Tancar
Suggeriments i reclamacions
Nom:
Email:
Escriu la teva suggerència
Identificació centres

Programa d'Activitats Educatives 2019-2020

Tema:  Nivell educatiu:  Nom activitat:
Tria per tipus d'activitat:     Totes Gratuïtes De pagament
Tria per disponibilitat:     Totes Per a pobles

C.01.08 / SALUT, CONSUM I CIÈNCIA / C.01 Educació per a la salut

L'escola al mercat

STARS
(0 valoracions)
 • Breu descripció de l'activitat

  ACTIVITAT NO DISPONIBLE

  Aquesta intervenció ha estat reconeguda com a model d'intervenció, a nivell comunitari, dins l'Estratègia de la Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat).

  En els darrers anys hi ha hagut una reducció del consum de fruita i verdura, en canvi, un augment de sobrepès i obesitat a la població infantil i juvenil, segons alguns estudis com Enkid, EPOIB i altres posteriors.. Per aquest motiu, els organismes i entitats que formen part del projecte col·laboratiu estan fent un esforç conjunt per intentar invertir aquesta tendència.

  Aquesta activitat forma part d'un projecte amb aquest nom, el qual es va crear mitjançant un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Palma i diverses institucions de les Illes Balers: Govern de les Illes Balears, Mercapalma S.A., Associació Patronal de Majoristes de Mercapalma de fruits i productes hortícoles i Federació de Mercats Permanents de Mallorca. També col.laboren amb la iniciativa, l'Institut Municipal de l'Esport (IME)  i Frutas Montiel. El primer participa mitjançant un programa d'activitats lúdic esportives, el qual té com a objectiu donar a conèixer diferents esports als infants i fomentar els hàbits saludables, i el segon mitjançant la fruita de temporada emprada a les activitats educatives. Les activitats lúdic esportives es duen a terme a l'espai exterior dels mercats (sempre que e disposi d'espai adequat i dels permisos municipals pertinents).

  Amb les activitats educatives del projecte, els infants podran gaudir del mercat municipal de referència del seu barri com a punt emblemàtic d'abastiment de productes frescs, com a part de la nostra cultura a més de ser un important actiu de salut a la nostra ciutat.

  El projecte té diverses finalitats: 

  - Millorar els hàbits dels més joves i en particular, promoure el consum de fruites i hortalisses a més de promoure l'activitat física. 

  - Promoure els hàbits de consum responsables: consum de productes locals i de temporada, com a pràctica de consum sostenible.

  - Dinamitzar el mercat, donant-lo a conèixer, i augmentar la competitivitat de tota la cadena comercial.

  - La visita consta d'un extens recorregut per les diferents seccions del mercat. A cada parada s'incideix sobre els productes de temporada a les diferents èpoques de l'any i els que són ingredients d'alguna tradició gastronòmica. 

  Aquesta activitat forma part d'un projecte que reb el mateix nom Projecte: L'escola al mercat i del qual podeu trobar més informació als següents links: www.mercapalma.es/wp-content/escola/index.htm

  Un pic que el professor responsable del grup sol·liciti l'activitat a través de la pàgina web, la tècnica municipal responsable que organitza l'activitat contactarà amb el centre educatiu per concretar tant el mercat que es visitarà com altres detalls de la visita.

  Material didàctic: tota la documentació dirigida als centres educatius sobre el projecte i activitats educatives complementàries (voluntàries) per preparar l'activitat abans de fer-la i per complementar-la després d'haver-la fet, es pot descarregar gratuïtament a "Documents/Material didàctic/Impresos" .

  Els centres educatius que facin l'activitat podran participar als diferents concursos. Les bases les podeu descarregar a "Documents/Material didàctic/impresos".

  Amb el concurs per obtenir el Premi a l'Escola Millor Valorada es vol incentivar als centres educatius més implicats amb el projecte l'Escola al mercat i que desenvolupen projectes d'educació per a la salut en el propi centre. 

 • Nivells educatius als quals s'adreça

  Aquesta activitat va adreçada als alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è d'educació primària.

 • Horari i lloc d'encontre

  L'activitat es du a terme a tots els mercats municipals permanents de la nostra ciutat encara que es té prioritat visitar  el mercat al qual pertany el centre educatiu. L'activitat té una durada aproximada de dues hores. La tècnica de l'Ajuntament contactarà amb el centre educatiu per acordar mercat, hora i punt de trobada.

  Important: Normalment l'activitat es du a terme en dimecres, de 9,45 a 11,45, encara que per motius d'organització aquest dia pot ser canviat per un altre.

 • Preu de l'activitat

  L'activitat és gratuïta i està dirigida per una tècnica municipal.

 • Observacions / Condicions

  Es recomana que es faci la inscripció abans del 30 de setembre.

  S'ha de fer una inscripció per grup i sessió (amb un màxim de 30 alumnes).

  En principi, respecte al berenar, els participants han de dur de casa el seu berenar i aigua per beure. Si hi ha algun infant amb alguna al·lèrgia o intol·lerància alimentària en el grup, el professor ho ha de comunicar al principi de l'activitat. 

  Si el centre vol participar en un trimestre concret ho ha de fer constar a la sol·licitud, a l'apartat Observacions i aquesta petició serà atesa sempre que sigui possible. 

  El nombre màxim d'alumnes per visita és de 30 i el mínim de 15. Un pic feta la inscripció, la tècnica municipal que dirigeix l'activitat contactarà amb el centre educatiu per concretar mercat, punt de trobada i hora.

  El professorat es responsabilitzarà del seu grup/classe i prestarà especial atenció a la cohesió del grup.

  Per a més informació i confirmació de la inscripció podeu contactar per correu electrònic (preferentment) a:  mmpujadas@a-palma.es (deixant el vostre nom, telèfon i assumpte del qual voleu informació) o bé telefonau i demanau per Margalida Pujadas al tel. 971 225 900 ext: 1155  (horari d'atenció telefònica: de dilluns a divendres, de 13 a 14 h).


 • Documentació/Material didàctic/Impresos

  L'Escola al mercat (material alumant 3r - 4t)
  - Adreçat a: alumnes
  - Descarregar:
       activitats_alumnat_3r_4t.pdf

  L'escola al mercat (material alumnat 5 - 6)
  - Adreçat a: professors, alumnes
  - Descarregar:
       activitats_alumnat_5e_6e.pdf

  Escola al mercat (material informatiu)
  - Adreçat a: professors, alumnes, general
  - Descarregar:
       mercatsmunicipals.pdf

  Escola mercat (més informació 5 i 6)
  - Adreçat a: alumnes
  - Descarregar:
       mes_informacio.pdf

  Normes durant la visita
  - Adreçat a: professors, alumnes, general
  - Descarregar:
       normes_visita.pdf

  Autorització pares o mares
  - Adreçat a: professors, general

  Concurs Receptes Cuina Saludable
  - Adreçat a: professors, alumnes, general

  Concurs de dibuix 2012-13
  - Adreçat a: professors, alumnes, general

  Concurs de la classe millor valorada 2012-13
  - Adreçat a: professors, alumnes, general

  Fullet Guanya Salut! Menja fruites i verdures
  - Adreçat a: professors, alumnes, general
  - Descarregar:
       Guanya salut!Gana salud!.pdf

  Iman per a la gelera
  - Adreçat a: professors, alumnes, general
  - Descarregar:
       Iman gelera.pdf

  Decàleg per a una vida saludable
  - Adreçat a: professors, alumnes, general
  - Descarregar:
       Decàleg Vida Saludable.JPG

  Memòria Escola al mercat 12-13
  - Adreçat a: professors, alumnes, general

  Memoria 2013-14
  - Adreçat a: professors, general
  - Descarregar:
       memoria mercat escola 2014.pdf

  Los mercados municipales de Palma
  - Adreçat a: professors, alumnes, general
  - Descarregar:
       mercados municipales.pdf
       mercats municipals.pdf

  Objectius Activitats lúdic esportives als mercats municipals
  - Adreçat a: professors, alumnes, general